Oodi Suurpellolle

Varhain aattoaamuna lähden kävelemään lyhtyni kanssa. Nämä valot Suurpellon kerrostalojen ikkunoissa ja parvekkeilla ovat kuin tähtiä. Hih, aattoaamun lahja: kaksi tähtitaivasta. Tuo tuolla ylhäällä, jota jo lapsena katselin rakkaan peltomaisemani yllä. Mutta yhtä täpinöissäni olen näistä sähköllä valaistuista lukuisista ikkunoista ja ihmisistä niiden takana. Uusia mielenkiintoisia naapureita. Haluan tutustua kaikkiin!

Oikein käyn tähän heinikkoiseen liikenneympyrään tätä katselemaan. Tässä on hyvä, kodikas olo. Muistelen mukavaa unta, jota näin viime yönä. Unessa kaikki suurpeltolaiset, entiset ja nykyiset, kaikilta maailman laidoilta tulleet ja eri kieliä puhuvat ottivat toisiaan kädestä kiinni ja lähtivät piirileikkiin Suurpellon ympäri. Kuulin tutun laulun sanat: ”hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen.”

Fakta: Liikenneympyrään istutetut heinät kuvaavat alueen peltohistoriaa.

Kling! Aaton yllätysjouluikkunan kuusessa… maltatko odottaa mikä se on?

Early in Christmas Eve I start walking with my lantern. Those lights in the windows and balconies of Suurpelto apartment buildings are like stars. Hih, present of the morning of the Christmas Eve: two starry skies.  The sky up there over the fields that I used to look at as a child. But as excited I am about the windows lit by electric lights and the people behind the windows. New interesting neighbours. I want to know them all!

I will take myself into this traffic roundabout to see it properly. Now I have a nice cozy feeling. I am remembering a nice dream that I saw last night. In my dream all the people from Suurpelto, everybody who has lived here, from all parts of the world speaking different languages, took each other by the hand and left to the ring dance around Suurpelto. I heard the words of a Finnish Christmas song: ”And good, warm, tender is everybody’s mind.”

Fact: The grass in the roundabout reminds of the old times when Suurpelto was really a hay field…

Kling! There is a Christmas Eve surprise in the Christmas tree… dare to wait what it is?

************

Anna Bildsten Suurpellon joulukalenterissa. kuvitus Varpu Löfman

 

Anna-tontun esikuva Anna Bildsten hoiti vuodesta 1710 alkaen Kockbyn (Kokinkylä) Storaksen tilaa miehensä jälkeen. Tila sijaitsi nykyisen Suurpellon eteläosassa. Annan mies oli joukko-osaston päällikkö Hans Floor.

Anna ja Annan joulukuusi löytyvät Kynäniekanaukio 4:n kerhohuoneen ikkunasta vastapäätä Suurista. Ikkunassa olevaan joulukuuseen ilmestyy joka päivä Annan retkiltä pieni jouluinen tuliainen.

Joulukalenterin tekstit ja valokuvat Anita Järvisalo ja Leila Heimonen. Anna Bildsten -tonttu ja muut piirrokset Varpu Löfman. Mukana tonttuilivat myös Marja KorpimäkiErkki Castrén ja Pekka Kinnunen.